Začiatky podnikania nie sú jednoduché, podstatné je vytrvať

Máte v sebe podnikateľského ducha, ale sami neviete kde začať ? Ako sa zorientovať vo všetkých zákonoch, a podmienkach, ktoré musíte splniť, kým vôbec otvoríte nejaký podnik? Máte víziu a chceli by ste ju pretaviť na skutočnosť, ale neviete ako začať podnikať? Začnite najskôr tým, že si premyslite v akom odvetví chcete rozbehnúť biznis a vytvorte si podnikateľský plán.

podnikání

Ako začať podnikať v gastronómií?

Gastronómia je odvetvie, kde sa asi nikdy trh nenasýti. Ľudia majú rôzne chute a čoraz častejšie sa stáva, že prichádzajú na obed či večeru do reštaurácií. V reštauráciách sa konajú či už rodinné oslavy alebo firemné obedy. Alebo idete len tak s rodinou a deťmi na obed. Ak sa vám zdá, že gastronómia by bol vhodný cieľ podnikania otázkou už len ostáva ako začať podnikať v oblasti gastronómie. Ak si chcete otvoriť reštauráciu treba si ujasniť pár základných cieľov. Prvým bodov je, kde sa reštaurácia bude nachádzať. To znamená, či si priestory zabezpečíte na okraji mesta, v centre mesta, na odpočívadle pri diaľnici alebo v dedinke, kde nič iné nie je.


Ak hľadáte vhodnú lokalitu, treba si okrem iného zistiť aj konkurenčné prostredie, koľko podobných podnikov je v okolí, či má vôbec zmysel v danej lokalite podnik otvárať. V ďalšom kroku si zvážte či si priestory zabezpečíte sami, postavíte si prevádzku alebo si priestory prenajmete. V prípade, že si priestory budete stavať sami, treba rátať s predĺžením otvorenia o niečo neskôr. Ďalej si premyslite predtým ako začnete podnikať koho chcete osláviť, pre akú kategóriu ľudí bude vhodná vaša reštaurácia. V neposlednom rade si treba ujasniť, aká bude ponuka jedál, či sa vrhnete na klasické jedlá alebo to budú špeciality slovenské alebo zahraničné, poprípade to môže byť nejaký sushi bar alebo pizzeria. Závisí to aj na tom, akých ľudí zamestnáte, či budú schopní dané jedlá pripraviť. Aj na to treba myslieť skôr ako začnete podnikať. Ak už teda máte predošlé veci premyslené, v prípade, že idete podnikať v oblasti gastronómie je vhodné si zistiť dodávateľov surovín. V tomto prípade sa kladie v prvom rade dôraz na kvalitu surovín až potom treba zohľadňovať finančnú stránku. V dnešnej dobe ľudia stále uprednostňujú predovšetkým kvalitné suroviny aj za cenu vyššieho príplatku.

porada

Skôr ako začnete podnikať nezabúdajte na povolenia

Okrem toho že ste si už rozmysleli podnikateľský plán, treba myslieť aj na to, skôr ako začnete podnikať, že musíte vybaviť rôzne povolenia. Či už sú to stavebné povolenia, hygienické alebo finančné. Na tieto služby, v prípade že to sami nestíhate alebo nezvládate, si môžete povolať externe firmy, ktoré vám radi poradia a mnohé veci za vás aj vybavia.


csko.sk